Travel

Washington D.C. päivässä? Osa 1

Palataan taas parin viikon takaisiin tunnelmiin, kun kävimme poikaystäväni vierailun aikana reissun “pääkaupunkiseudulla” – nimittäin Washington D.C.ssä! Washington on mulle aiemmilta reissuilta jo tuttu, kun olemme reissanneet siellä ystäväni kanssa hänen sukulaistensa luona, silloinkin New Yorkista käsin. Ihastuin kaupunkiin jo tuolloin, joten halusin ehdottomasti, että myös poikaystäväni pääsee näkemään sen historialliset monumentit ja aivan omanlaisen tunnelmansa.

Note-to-self: muista putsata kameran linssi. Pahoittelut muutenkin hieman huonolaatuisista kuvista tällä kertaa, selvittelen Lightroomin exporttaus-ongelmaa.

Reissumme oli perinteisesti sangen tehokas, viivyimme perillä päivän ja yhden yön, mutta se osoittautui juuri sopivaksi irtiotoksi Nykin sykkeestä. Matkalla muuten huomasi kuinka tottunut sitä onkaan kyseiseen vilskeeseen, kun jopa Washington tuntui hetkittäin melkein hiljaiselta. Matkasimme DC:hin junalla: lähdimme aikaisin aamulla Penn Stationilta ja vain 3,5 tunnin mittaisten juna-aamu-unien jälkeen olimmekin jo perillä. Washingtoniin pääsee Nykistä kätevästi myös bussilla, mikä voi tulla edullisemmaksi, mutta aikaisin varaamalla junalipuissa voi säästää ja Amtrakin leveillä penkeillä matkustamista voin kyllä suositella. Perille päästyämme checkasimme sisään hotelliin ja aloitimme päivän serbialaisella aamiaisella Ambar-ravintolassa, hieman toisella puolen keskustaa.

Maittavan aamiaisen jälkeen kelpasi lähteä kiertelemään monumentteja; ne kun ovat todella kaupungin sydän. Jos Washingtonissa viettää enemmänkin aikaa ja on kiinnostunut, kannattaa ehdottomasti tutustua myös sen museotarjontaan, sillä National Mallin upeisiin museoihin pääsee tutustumaan ilmaiseksi. Museoissa myös riittää mistä valita: Air & Space, Natural History, American History, Art, Holocaust… Koska meillä oli aikaa vain päivän verran, tyydyimme pikaiseen vilkaisuun Air & Spacesta (siellä täytyy tietysti turistina käydä koskettamassa palasta kuun pinnasta 😀 ) ja jatkoimme matkaa.

The Library of Congress

Monumentit ja National Mall alkavat Capitol Hilliltä, joka onkin mielestäni ehkä koko alueen vaikuttavin näky. Kongressitalo kohoaa upeasti siniselle taivaalle (ja muistuttaa muuten etäisesti Helsingin Tuomiokirkkoa 😀 ). Piipahdimme myös Kongressin kirjastossa (The Library of Congress), joka oli upea myös sisältä. Näin maaliskuisena lauantaina sää oli todella aurinkoinen, mutta voimakas tuuli teki siitä hieman viileän. Kevään merkkejä oli selvästi havaittavissa, kun kukat olivat alkaneet kukkia ja ruoho vihertää, mitä ei vielä tähän aikaan näkynyt Nykissä.

Hauskana yksityiskohtana kongressin kirjastosta pääsee alikulkutunnelia itse kongressitalolle, ja tunneleita ilmeisesti riittää kyseisten rakennusten syövereissä muutenkin.

Kaikki tärkeät monumentit ja rakennukset sijoittuvat siis kätevästi National Mallin ympärille, joten ne voi hyvin kiertää kävellen. Vaihtoehtona on myös vuokrata sähköinen potkulauta, joilla monet turistit porhaltavatkin eteenpäin! Olikin sangen hauska seurata heidän pystyssä pysymistään (mun ei itse kannattaisi varmaan edes kokeilla 😀 ). National Mallin tunnelma on melko ainutlaatuinen: harvoilla alueilla riittää niin paljon nähtävää vieri vieressä. Siksi myös turisteja näkyy tietysti tuhansittain, mihin kannattaa toki varautua, mutta muuten ilmapiiri on rauhallinen ja ajan voi jotenkin tuntea pysähtyvän. Aurinkoisena päivänä monet olivat kerääntyneet ruohoalueille piknikille tai lennättämään leijaa. Mekin pysähdyimme tietysti istumaan nauttien auringosta ja tunnelmallisista katusoittajista sekä nappasimme yhdestä lukuisista herkkuja tarjoavista autoista ihanat välipalapirtelöt – suosittelen!

Salakuvattuna, tyytyväisenä Oreo-shakeani siemaillen 😀

Keskellä National Mallia seisoo Washington Monument: tuo korkea terävä torni, jota ei voi olla huomaamatta. Sen toisella puolella taas kohtaa Toisen maailmansodan muistomerkin ja suihkulähteen.

National Mall “päättyy” Lincolnin muistomerkkiin, jonka löytää kapuamalla portaat tuonne jylhäiden pylväiden taakse, kohdaten tietysti muutaman muunkin turistin matkallaan.

Hahmottelin alla olevaan karttaan vielä selkeyden vuoksi miten reittimme National Mallin ympäristössä pääpiirteissään kulki, sitä kun on hieman vaikea pukea pelkkiin sanoihin. Aloitimme siis kartan oikeanpuolimmaiselta pisteeltä aamiaispaikastamme ja lopulta päädyimme Valkoiselle talolle.

Illalla suuntasimme vielä tunnelmalliseen Georgetownin kaupunginosaan ja lopuksi illallistamaan ihanaan ravintolaan. Niistä lisää seuraavassa postauksessa! Lopuksi voisin todeta mielipiteeni otsikon kysymykseen: voiko Washingtonin todella nähdä päivässä? Ei, ei tietysti sitä kaikkea mitä kaupungilla on tarjota, mutta vähintään pintaraapaisun sen tärkeimpiin ulottuvuuksiin ehtii oikein hyvin 🙂

Terkuin,


5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.